Me teemme onnellisia äitejä.

vatsalihasten erkauma

Tavallisimmat syyt vatsalihasten erkauman synnylle ovat raskaus ja ylipaino. Joissain tapauksissa erkauma ei palaudu toivotulla tavalla synnytyksen jälkeen ja tämä saattaa aiheuttaa selkäkipuja, haasteita lantion alueen hallintaan sekä pömpöttävää vatsaa.

Miten vatsalihasten erkauma syntyy? 

Vastalihasten erkaumasta puhutaan, kun jännesauma, linea alba, venyy ja vatsalihakset siirtyvät vatsan keskeltä kohti kylkiä. Tavallisimmat syyt vatsalihasten erkauman synnylle ovat raskaus ja ylipaino. Raskauden aikana kasvava vatsa aiheuttaa valtavaa painetta keskivartalolle ja myös vastalihasten alueelle.

Vastalihakset joutuvat venymään ja siirtymään kasvavan kohdun tieltä. Vastanpeitteiden venyminen on suurimmillaan raskauden viimeisellä kolmanneksella, kun kohdun ja sikiön kasvu on voimakkainta. Joissain tapauksissa erkauma ei palaudu toivotulla tavalla synnytyksen jälkeen ja tämä saattaa aiheuttaa selkäkipuja, haasteita lantion alueen hallintaan sekä pömpöttävää vatsaa.

Millaista treeniä vatsalihaksen erkaumalle?

Hyvin usein synnytyksen jälkeen, muutaman kuukauden kuluttua, linea alban alue tiivistyy ja vastalihakset palautuvat takaisin lähelle lähtötilannetta. Vaikka varsinaista vatsalihasten erkaumaa ei olisi, on keskivartalon vahvistaminen sopivilla harjoitteilla silti ensisijaisen tärkeää. On kuitenkin mahdollista, että linea alban alue ei palaudukaan itsestään takaisin ja vastalihakset jäävät enemmän vartalon sivuille. Tällöin keskivartalolle tarvitaan harjoitteita, jotka vahvistavat syvää tukea, parantavat lihashallintaa sekä palautavat linea alban kimmoisuutta.

Vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa ensisijaisessa roolissa on keskivartalon lihasten harjoittaminen, niille sopivilla harjoitteilla. Perinteiset vastalihakset tai lankkuliikkeet eivät ole tähän hyvä vaihtoehto ja saattavat joissakin tapauksissa, jopa huonontaa keskivartalon tilannetta. Joissakin erittäin vaikeissa vastalihasten erkauman tapauksissa saatetaan tarvita myös kirurgisia toimenpiteitä, mutta yleensä aina ensin kannattaa kuitenkin kokeilla kohdennetun harjoittelun tehoa. Vastalihasten erkauman kuntoutuksen voi aloittaa, ja sillä voi saada hyviä tuloksia aikaan, vaikka synnytyksestä olisi kulunut jo pidempikin aika. 

Mistä apua vatsalihasten erkaumaan?

Jos epäilee itsellään vastalihasten erkaumaa, kannattaa hakeutua asiaan erikoistuneen fysioterapeutin tai personal trainerin puheille. Ammattihenkilö osaa kartoittaa tilanteen sekä suunnitella asiakkaalle sopivan harjoitusohjelman. Vastalihaksen erkauman kuntoutuksen kesto on täysin tapauskohtaista. Kuntoutus voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa useampaan vuoteen.

Jos tarvitset apua vatsalihasten erkauman arvioinnissa tai kuntoutuksessa, ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella, niin autamme sinua eteenpäin asian kanssa. 

YHTEYSTIEDOT

Elämää kestävä muutos vaatii paljon.
Harva pystyy siihen yksin. 
MAMAFACTORY tarjoaa äideille spesifioitua
palveluahyvinvoinnin parissa. Ota yhteyttä!

Puh

050 505 2742  

Email

laura(a)mamafactory.fi

Osoite

Joensuu ja sen lähialueet.

OTA YHTEYTTÄ

© Copyright 2023 MamaFactory - Kaikki oikeudet pidätetään. Made with by Roseland Graphics